Ar krāšņu pilsētvides noformējumu un plašu kultūras programmu Rīgā modinās pavasari

Ar krāšņu pilsētvides noformējumu un plašu kultūras programmu Rīgā modinās pavasari

Sagaidot Lielo dienu un Lieldienas, Rīga aicina ikvienu vērot dabas mošanos un pamanīt pirmos pavasara vēstnešus ne vien pilsētvides noformējumā, bet arī pilsētas kultūras pasākumu programmā – koncertos, saules sagaidīšanas rituālos, Lieldienu lustēs un radošajās darbnīcās.

“Sveicot pavasara ierašanos pilsētā, Rīgas pašvaldība radījusi gan atbilstošu noformējumu, gan arī sagatavojusi plašu pasākumu un notikumu programmu. Aicinu visus rīdziniekus un pilsētas viesus sagaidīt dabas mošanos kopā – piedaloties tematiskajās atrakcijās un spēlēs, kā arī baudot svētku koncertus un citas radošas aktivitātes!” uzsver Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Cilvēka un dabas mošanās

Šogad rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti svinēt pavasari, akcentējot cilvēka un dabas mošanās procesus. Pēc tumšās ziemas, saulei lēnām sākot savu uzvaras gājienu, plaukst ne tikai daba, bet arī cilvēki un līdz ar tiem – pašvaldības kultūras pasākumu piedāvājums Rīgā.

Pilsētvides plakātos izvietotie attēli ar pirmajiem pavasara vēstnešiem – sniegpulkstenītēm, krokusiem un tulpēm krāsos pilsētu līdz brīdim, kad pavasara ziedi modīsies arī pilsētas apstādījumos un rīdzinieku dārzos.

Pavasara ziedu motīvos veidotie plakāti rotās pilsētas stendus un afišu stabus, apmeklētājus gaidīs arī īpaši rotātas svētku norišu vietas – plakātos redzamie pavasara ziedi telpiskā veidolā jau uzplaukuši Bastejkalna sniegotajā zālienā, Vērmanes dārzā un Līvu laukumā, bet 20. martā zālienu uzplaukšana ar ziedu vides objektiem turpināsies iepretim Mežaparka Lielās estrādes ēkas ieejai, kultūras pils “Ziemeļblāzma” zaļajā zonā un pie kultūras centriem “Imanta” un “Iļģuciems”. Šīs dekorācijas tiks eksponētas līdz 21. aprīlim.

Līdzīgi kā 2022. gadā, Doma laukumā rīdziniekus un pilsētas viesus priecēs vides objektu grupa “Saules dzirnas”. Tāpat galvaspilsētā dažādās apkaimēs pie maģistrālo ielu krustojumiem izvietos sešus izgaismotus vides objektus “Saules birzis”.

Laika posmā no 20. marta līdz 21. aprīlim pavasaris tiks modināts arī Lucavsalā – tur kokus rotās 120 krāsaini putni, bet tālāk atpūtas zonā būs redzama krāšņa vides objektu grupa “Mājup ziedos”.

Savukārt jau no 17. marta pie Rīgas Kultūras un atpūtas centra “Imanta” būs apskatāma Lieldienām veltīta interaktīva mūzikas instrumentu instalācija.

Lieldienu laikā rīdzinieki aicināti ne tikai apmeklēt koncertus un Lieldienu pasākumus, bet arī izšūpoties. Šogad šūpoles tiks uzstādītas septiņās vietās gan pilsētas centrā, gan apkaimēs – Lucavsalā, Doma laukumā, Līvu laukumā, kultūras pils “Ziemeļblāzma” parkā, pie Mežaparka Lielās estrādes ēkas, kā arī pie kultūras centriem  “Imanta” un “Iļģuciems”.

Saules modināšana

Lielā diena ir viens no četriem nozīmīgākajiem punktiem kalendārajā gadā – šajā dienā aizveras vārti ziemai. Šī diena ir spēka pilna un katrs to var izjust, piedzīvot, izejot dabā un veicot rituālus kopā ar sev tuviem cilvēkiem.

Šogad kopā sauli modināsim 20. martā no plkst. 6.00 trīs vietās – Arkādijas parkā, Lucavsalā un pirmo gadu arī Zaķusalā. Lielās dienas rituāli notiks folkloras kopu pavadībā.

Zaķusalas Austrumu galā, aiz Radio un televīzijas torņa, apmeklētājus gaidīs folkloras kopas “Grodi” un “Garataka”, Lucavsalas atpūtas parkā Jasjukeviču ģimene (tradīciju kopa “RADI”), savukārt Arkādijas parkā rituālu vadīs Latvijas Folkloras biedrība.

Bez Saules sagaidīšanas notiks arī tādas rituālās darbības kā putnu dzīšana, gavilēšana, šautru mešana, šūpoļu rotāšana, mutes mazgāšana un citas.

“Patlaban it sevišķi svarīgi apzināties savas saknes un tautas tradīcijas un, pats galvenais, būt kopā. Saules sagaidīšanai un pavasara ekvinokcijai piemīt maģija. Kurš to piedzīvo, attīrās no negatīvās enerģijas un pozitīvi uzlādējas līdz pat nākamajiem – vasaras saulgriežiem. Aicinu ikvienu piecelties agri no rīta, atmest slinkumu un aizbildināšanos, saģērbties atbilstoši laikapstākļiem un ļauties dabas ritmam,” saka Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” direktore Līga Lukašunas.

Lieldienu lustes Lucavsalā un Mežaparkā

Lielākais Lieldienu pasākums gaidāms 9. aprīlī Lucavsalas atpūtas parkā, kur gan lieli, gan mazi rīdzinieki varēs baudīt folkloras kopu sniegumu, šūpoties, ripināt olas, darināt purnu būrīšus, piedalīties dažādās spēlēs, iziet “Olpratības ceļu” un ieturēt maltīti piknika zonā.

Tāpat ikviens aicināts apmeklēt dažādas aktivitātes un radošās darbnīcas pie Mežaparka Lielās estrādes, kur notiks arī Lielo olu krāsošana, bet pēcpusdienā estrādes Kokaru zālē notiks koncerts “Lustīgā Lieldienu saspēle”

Pirmajās Lieldienās tradicionālā Lieldienu svinēšana notiks arī Rīgas Kultūras centrā “Iļģuciems”.

Koncerti un citas radošās aktivitātes

Jau no 18. marta, gaidot Lieldienas, ikviens aicināts apmeklēt kādu no plašā koncertu un citu pasākumu klāsta. Bez maksas varēs baudīt koru, ansambļu, orķestru un folkloras kopu sniegumu “VEF Kultūras pilī”, Rīgas kultūras un mākslas centrā “Mazā ģilde”, Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” un citos galvaspilsētas kultūras centros, kā arī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā, Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē un koncertzālē “Ave Sol”. Savukārt Rīgas Porcelāna muzejā 7. un 8. aprīlī notiks radošā darbnīca “Lieldienas”.

Pasākumu programma

Ar visiem Pavasara saulgriežu un Lieldienu notikumiem Rīgā var iepazīties tīmekļvietnē, kā arī sekot līdzi sociālo tīklu lapā “Rīgā notiek” .

Informāciju sagatavoja: Mārtiņš Vilemsons, Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators, e-pasts: martins.vilemsons@riga.lv.