Iznācis “Rīgas Centrālās bibliotēkas gadagrāmatas” jubilejas izdevums

Pie lasītājiem dodas “Rīgas Centrālās bibliotēkas gadagrāmata 2022 – 2023”. Tas ir grāmatas divdesmitais – jubilejas izdevums. Tajā apkopoti gan raksti par nozīmīgākajiem notikumiem gadumijas griezumā, gan atskats uz gadagrāmatas un bibliotēkas vēsturi.

Grāmatu ievada “Sastādītāja piezīmes” – RCB Bibliotēku dienesta galvenās ekspertes bibliotēku jomā Intas Sallinenes stāstījums par bibliotēkas dzīves atspoguļojumu gadagrāmatā divdesmit gadu garumā.

Tradicionāla kļuvusi grāmatas sadaļa “Viedokļos ieklausoties”, kuru ievada RCB direktores Dzidras Šmitas intervija “Sarunāties, sadarboties un nenogurstoši strādāt”. Grāmatā publicētas arī Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētājas, Jūrmalas Centrālās bibliotēkas direktores Māras Jēkabsones pārdomas par Latvijas bibliotekāru biedrības vēsturi, bibliotēkām un bibliotekāriem. Ar viedokli par bibliotēku kā sabiedrības spoguli iepazīstina RCB Bibliotēku dienesta galvenā eksperte bibliotēku jomā Zane Ramiņa, bet ar pārdomām par skolas un bibliotēkas kopsakarībām dalās Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas direktors Andris Priekulis.

Sadaļā “Starptautiskā sadarbība” tiek atspoguļota pieredze darbā ar Moldovas, Polijas, Lietuvas un citu valstu kolēģiem, kā arī dalība nozīmīgās starptautiskās konferencēs un darbs pie starptautiskiem projektiem.

Sadaļā “Pašu mājās” publicēts atskats par darbu projektā “Iekļaujošā bibliotēka”. Nozīmīgs pasākums pašu mājās aizvadītajā laikposmā bija grāmatizdevēja Helmara Rudzīša jubilejai veltītā konference. Sadaļā īpaša vieta ir RCB Torņakalna filiālbibliotēkas atvēršanai jaunās telpās, kā arī stāstam par tikšanos ciklu “Durvis”, kas tika rīkots RCB Iļģuciema filiālbibliotēkā.

“Bibliotēku vēsture” aicina iepazīties ar divpadsmit bibliotekāriem – literātiem, kas strādājuši RCB un filiālbibliotēkās. Savukārt LNB pētniece Jana Dreimane piedāvā ieskatīties bibliotekāru atmiņās par darbu padomju varas laikā. Sadaļā publicēti arī raksti par bibliotēkām – jubilārēm. Tās ir RCB Grīziņkalna un Mežciema filiālbibliotēkas un filiālbibliotēka “Pūce”.

Populārā sadaļa “Kolēģus uzklausot” iepazīstina ar četriem bibliotekāriem, viņu pārdomām par dzīvi un darbu bibliotēkā.

Grāmatu tradicionāli noslēdz svarīgāko notikumu hronika un publikācijas par RCB. Grāmata ir bagātīgi ilustrēta.

Informāciju sagatavoja: Daina Ģeibaka, RCB Bibliotēku dienesta galvenā eksperte bibliotēku jomā.