NVO namā skatāma krāšņa bulgāru tradicionālo tautastērpu un rokdarbu izstāde “Marta atskaņas no Bulgārijas”

Publicitātes attēls

NVO namā skatāma krāšņa bulgāru tradicionālo tautastērpu un rokdarbu izstāde “Marta atskaņas no Bulgārijas”

No 1. līdz 29. martam NVO nama (Ieriķu iela 43a, Rīga) 1. un 2. stāva gaiteņos apmeklētājus priecēs krāšņa un bagātīga bulgāru tradicionālo tautastērpu un rokdarbu izstāde “Marta atskaņas no Bulgārijas”. Izstādi, atzīmējot bulgāru tradicionālos svētkus - Vecmāmiņas Martas dienu 1. martā un Bulgārijas Nacionālās atbrīvošanas dienu 3. martā, rīko “Kirila un Metodija” Latvijas bulgāru kultūras biedrība.  

Izstādē ir aplūkojami autentiski 19. un 20. gadsimta bulgāru tradicionālie sieviešu tērpi un  mūsdienīgi izstrādājumi, kas veidoti bulgāru izšuvumu un tautas tērpu tradīcijās. Interesenti var iepazīt arī senas bulgāru tradīcijas, kas saistās ar Vecmāmiņas Martas dienu un marteničkas valkāšanu un nēsāšanu. Šī tradīcija ir iekļauta UNESCO Cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Bulgāru autentiskie tautastērpi atspoguļo tautas savdabību, tradicionālo kultūru un ikdienas dzīvi. Nacionālo tērpu raksturo dekoratīvo elementu un ornamentu pārpilnība. Katrā Bulgārijas reģionā tautastērpam ir savas īpatnības, bet kopumā ir raksturīgi trīs sieviešu tērpu veidi: “dubultpriekšautu” tautastērps, “sukman” tautastērps un trešais - “saja”.

Izšuvumi joprojām ir iecienīts bulgāru tautas mūsdienu dzīves elements. Arī šodien Bulgārijā var redzēt mūsdienīgus izstrādājumus ar bulgāru izšuvumiem. Izstādē ir apskatāmas mūsdienu kleitas, krekli, skatuves tērpi, galdauti, tamborējumi un citi priekšmeti, kas darināti bulgāru tautas tērpu stilā.

1. martā, Vecmāmiņas Martas dienā, un dažas dienas pēc tam bulgāri apmainās un valkā tā sauktās marteničkas - dekoratīvus sarkanu un baltu savītu diegu gabaliņus, kas simbolizē veselību un laimi, kā arī kalpo kā laimes talismans pret ļauniem gariem. Marteničkas var būt dažādu formu un izmēru priekšmeti: aproces, kaklarotas, pušķi, bumbuļi un bumbiņas. Marteničkas dāvina ģimenei, draugiem un kolēģiem, un tās nēsā apsietas ap roku vai piespraustas pie apģērba.

Laipni aicinām visus interesentus apmeklēt izstādi un apskatīt bulgāru krāšņo kultūras mantojumu!

Ieeja izstādē ir bez maksas. NVO nams apmeklētājiem ir atvērts darba dienās no plkst. 9.00 līdz 21.00 un sestdienās no plkst. 9.00 līdz 20.00. 

Galerijas