Rīgā 24. augustā ar dažādiem pasākumiem svinēs Ukrainas Neatkarības dienu

Rīgā 24. augustā ar dažādiem pasākumiem svinēs Ukrainas Neatkarības dienu

Paužot nenogurstošu atbalstu Ukrainai, Rīgā ar mākslas performancēm, zibakciju, koncertu un Brīvības pieminekļa izgaismošanu 24. augustā tiks svinēta Ukrainas Neatkarības diena.

Rīgas rātsnamā esošajā ukraiņu kopienas centrā “Rīgas sirds” no 24. augusta līdz 29. augustam norisināsies labdarības projekts “Ukraina. Brīvības rezidence”. Tas ir starptautisks latviešu un ukraiņu mākslinieku sadarbības projekts, kura mērķis ir apvienot dažādu valstu māksliniekus vienotā brīvības meklējumā, kā arī atbalstīt tos, kuriem karadarbības rezultātā ir nepieciešams garīgās veselības atbalsts.

Projektā piedalīsies vairāk nekā 20 Latvijas un Ukrainas mākslinieki un radošo nozaru pārstāvji. Apmeklētājiem būs iespējams pavadīt nakti līdzīgi, kā to nākas darīt Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas patvērumu no raķešu uzlidojumiem rod metro stacijās, baudīt gastronomisko performanci un klausīties lugas lasījumu. Projekta laikā radītos mākslas darbus ikviens varēs iegādāties labdarības izsolē. Vairāk informācijas par plānotajām norisēm pieejams projekta mājaslapā freedomua.world.

Tāpat 24. augustā notiks biedrības “Tavi draugi” organizētā zibakcija “Saulespuķu ceļš”. Biedrība akciju "Saulespuķu ceļš" rīko jau otro gadu pēc kārtas, aicinot ikvienu Latvijas iedzīvotāju un Latvijā mītošos ukraiņus pievienoties. Līdzīgi kā pērn, "Saulespuķu ceļš" veltīts Ukrainas nepagurstošajai cīņai par brīvību un ikvienam Ukrainas civiliedzīvotājam Latvijā. Zibakcijas centrālais elements ir saulespuķu pušķis, kas plkst. 15.30 sāks savu ceļu no "Tavi draugi" angāra Rīgā, Ventspils ielā 50, K-3, līdz Vērmanes dārza skatuvei, kur tas plkst. 17.00 tiks svinīgi nodots Ukrainas vēstniekam Latvijā Anatolijam Kucevolam.

"Saulespuķu ceļa" noslēgumā Vērmanes dārzā no plkst. 17.00 līdz 19.00 notiks labdarības koncerts Ukrainas armijas atbalstam, kas pulcēs Latvijas un Ukrainas māksliniekus – koncertā uzstāsies "Varakuta", Timurs Vilcāns, Katrīna Gupalo ar grupu, Anastasija Vasilenko, Anastasija Jačmenkina un "Subscriptum", "Rigga Reggae", Igo, Edgars Vilcāns, "Queentessence" un Rihards Saule. Koncertu atklās Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols un Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis.

Svētku koncerts noslēgsies plkst.19.00 ar zibakciju “Vienotības ķēde”, kuras laikā visi klātesošie apvienosies pie 30 metrus gara Ukrainas karoga, paužot vienotību un kopību.

Labdarības koncerta apmeklētājiem būs iespēja apmeklēt teltis ar ukraiņu precēm un nogaršot ukraiņu ēdienus. 

Iestājoties tumsai, Brīvības piemineklis tiks izgaismots Ukrainas karoga krāsās.

Ukraina neatkarību ieguva pirms 32 gadiem, 1991. gada 24. augustā.

Informāciju sagatavoja: Edīte Matuseviča, Rīgas domes Ārējas komunikācijas nodaļas projektu koordinatore, e-pasts: edite.matusevica@riga.lv.