Rīga tiek ietērpta Ziemassvētku rotā, ir sācies svētku gaidīšanas laiks

Rīga tiek ietērpta Ziemassvētku rotā, ir sācies svētku gaidīšanas laiks

Rīga tiek posta svētkiem, – ielas un laukumus rotās gaismas virtenes, pārvēršot pilsētvidi maģiskā gaismas takā. Galvaspilsētas centrā un apkaimēs svētku noskaņu uzbur koši rotātās Ziemassvētku egles un pilsētas stendos atdzīvojušās ziemīgas ainiņas no pilsētas parkiem.

Pilsētvides noformējumu Ziemassvētku gaidīšanas laikā rotās četras ainiņas, no Rīgas parkiem, ar aicinājumu rīdziniekiem - "Velkam svētkus kalniņā". Šī gada Ziemassvētku kampaņas vizuālo noformējumu rīdziniekiem radījusi bērnu grāmatu ilustratore Anete Bajāre-Babčuka. 

“Vizuālā noformējuma idejas pamatā ir doma par Ziemassvētkiem, kā laiku, kad svinam gaismas atgriešanos. Gaisma atgriežas tiešā nozīmē – dienas atkal kļūst garākas, tiek iedegtas sveces un gaismas rotājumi. Gaismas vairošana notiek arī pārnestā nozīmē – Ziemassvētki ir laiks, kad cenšamies iepriecināt apkārtējos ar labiem darbiem un dāvanām. Ziemassvētki ir arī brīnumu laiks, kad ikdienas gaitās varam sastapties ar brīnumaino, gan mītisko – gan saules meitu – zvaigznīti, kas atgriežas no tumsas valstības, lai atnestu jaunu gaismu, gan ķekatniekus ar bluķi, dieviņu, kas brauc no kalna kamanās, gan svēto ģimeni pie doma laukuma kūtiņas,” stāsta ilustratore Anete Bajāre–Babčuka. “Par attēloto vidi izvēlēti Rīgas parki, jo tieši parki ir tā publiskā telpa, kur svētku laikā Rīdzinieki var sanākt kopā un baudīt ziemas priekus un svētku sajūtas. Visi šie notikumi savijušies ornamentālā sniegotā rakstā, kuru pētot var atpazīt iemīļotas Rīgas parku ainavas,” saka Anete.

Ilustratores izveidotās brīnumainās ainas rotās pilsētvidē apskatāmos vides stendus un afišu stabus.

Koši izdekorētas Ziemassvētku egles

Pilsētas galvenās - Rātslaukuma un Doma laukuma egles – tika izraudzītas no Gaujas mežniecības, Siguldas novada Jūdažiem. Izraudzītās egles ir aptuveni 30 gadus vecas un to augstums ir ap 15 metriem. Egļu vainagi ir skaisti, kupli un tumši zaļi, kas nozīmē, ka koks ir audzis auglīgā un ne pārmitrā augsnē. Rātslaukuma egle šogad rotājas zelta krāsās ar dāvanu, zvaigžņu un sniegpārslu dekoriem, savukārt Doma laukuma egli rotā ziemas putniņu dekorācijas.

Kopumā pilsētā pie kultūras centriem, parkos un skvēros rīdziniekus priecēs 18 pašvaldības uzstādītas un izrotātas egles, savukārt 19 vietās pilsētā apkaimju iedzīvotāji rotās pašvaldības dāvātās eglītes.

Maģiskā gaismas taka

No Pirmās adventes līdz pat nākamā gada februārim – gada vistumšākajā laikā – Rīgas bulvāri un parki, pilsētas klusais centrs un vecpilsēta tiek ietērpta gaismas rotā, pārvēršot pilsētvidi maģiskā gaismas piedzīvojumā.

Pilsētas kanālmalas apstādījumos, līdzīgi kā pērn, būs izstaigājama "Ziemassvētku gaismas taka". Tajā rīdzinieku iemīļotajam mēnestiņam šogad būs pievienojušās pavadones – 10 dzirkstošas zvaigznītes.

Jauni dekori būs izvietoti arī 11. novembra krastmalā starp Vanšu un Akmens tiltiem, Pils laukumā, Vecrīgas ielās un skvēros, Brīvības ielā starp Elizabetes ielu un Gaisa tiltu, Marijas un A. Čaka ielās un arī pilsētas Klusajā centrā. Ar jaunām LED virtenēm un dekoriem tiks dekorēti centra bulvāru loka ielu apstādījumu koki un noformēti pilsētas parki.

Pašvaldība papildinājusi apkaimju skaitu, kurās būs dekorētas iedzīvotāju iecienītas atpūtas teritorijas un rotaļlaukumu apkārtnes. No jauna šāda veida dekorācijas paredzētas Mežciemā – pie Austrumu slimnīcas, Ķengaragā – Prūšu ielas skvērā, Čiekurkalna 4. šķērslīnijas skvērā, Ķīpsalā – Islandes skvērā, Šampēterī – F. Candera ielas rotaļlaukumā, Zolitūdē – rotaļlaukumā pie Anniņmuižas ielas 3, Bieriņos – Akmensdārza apkārtnē, Lucavsalas slēpošanas trasē un citviet.

Kopā, ieskaitot centra un tam tuvējo apkaimju parkus, paredzēts dekorēt ap 40 atpūtas teritorijas.

Vairāk par Rīgas pašvaldības Ziemassvētku gaidīšanas laikam veltītiem pasākumiem var uzzināt tīmekļvietnē svetki.riga.lv, kā arī sekot līdzi to jaunumiem sociālo tīklu lapā “Rīga” un “Rīgā notiek”.

Informāciju sagatavoja: Sindija Grāvere, Rīgas pašvaldības Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore, e-pasts: sindija.gravere@riga.lv  

 

Galerijas