Rīgas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem sācis darbu Pāles ielā 9

Rīgas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem sācis darbu Pāles ielā 9

No 2024. gada 2. janvāra Rīgas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem atrodas Pāles ielā 9, Juglā. Jaunajā atrašanās vietā arī turpmāk Ukrainas civiliedzīvotāji Rīgā varēs vienuviet saņemt būtiskākos valsts un pašvaldības pakalpojumus. 

Atbalsta centrs no Amatu ielas 4 uz Pāles ielu pārcelts, lai samazinātu izmaksas par telpu uzturēšanu. Telpu kopējā platība būtiski neatšķiras taču telpu uzturēšanas izmaksas sevišķi ziemas mēnešos paredzamas ievērojami mazākas.

Ukrainas iedzīvotājiem Pāles ielā 9 tāpat kā iepriekš Amatu ielā 4 iespējams noformēt un saņemt uzturēšanās atļaujas, reģistrēt dzīvesvietu Rīgā, saņemt personas kodus, noformēt personalizēto sabiedriskā transporta biļeti, reģistrēt bērnus Rīgas izglītības iestādēs un saņemt sociālo palīdzību, kā arī atrast pagaidu mājvietu Rīgā vai citur Latvijā. No iepriekš Amatu ielā 4 strādājošajām iestādēm, Pāles ielā 9 darbu neturpina Nodarbinātības valsts aģentūra.

No Amatu ielas 4 uz jauno centra atrašanās vietu Pāles ielā 9 pārcēlušās arī nevalstiskās organizācijas, kuras jau no 2022. gada 24. februāra sniegušas konsultācijas un palīdzību, ko nevar nodrošināt valsts un pašvaldība.

Rīgas mērs Vilnis Ķirsis par centra pārcelšanu uz Pāles ielu: “Rīga turpinās atbalstīt Ukrainu un tās iedzīvotājus tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. Tuvojamies Krievijas plaša mēroga iebrukuma Ukrainā otrajai gadadienai. Mēs visi vēlamies drīzu Ukrainas uzvaru, taču mums jārūpējas par to, lai Ukrainas civiliedzīvotāji, kuri atraduši patvērumu Rīgā, varētu ne tikai izdzīvot, bet arī dzīvot. Tāpēc arī Rīgas sniegtais atbalsts mainās, jo nepietiek tikai ar primāro palīdzību – īslaicīgu izmitināšanu un sociālajiem pabalstiem. Cilvēkiem ir jāpalīdz veidot patstāvīgu dzīvi Rīgā, un tās pamats ir labas latviešu valodas zināšanas, cieņa pret latviešu kultūru un sabiedrību un stabils darbs. Tāpēc, pārceļot centru uz Pāles ielu, domāsim par jaunām apmācībām un pasākumiem, kas sekmēs ukraiņu iekļaušanos Latvijā.” 

Iepriekš Pāles ielā 9 darbojās Rīgas 63. vidusskola, kas pašlaik atrodas Baltezera ielā 6. Bijušās skolas telpas ir piemērotas Rīgas atbalsta centra funkcijām, jo klašu telpās iespējams nodrošināt gan pakalpojumu sniegšanu, gan arī dažāda veida apmācības, tostarp latviešu valodas kursus. Pirmās nodarbības notika jau 2. janvārī,  un atbalsta centrā latviešu valodu apgūst jau vairāk nekā 150 ukraiņu. Tāpat Rīgas atbalsta centrā paredzēts turpināt darba biržas, kurās iespējams sastapties Rīgas darba devējiem un Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri ir darba meklējumos.

Ukrainas civiliedzīvotājiem jāņem vērā, ka no 2. janvāra viņiem vairs nebūs pieejamas bezmaksas stāvvietas pie Kaļķu ielas 1. Atbalsta centrs Pāles ielā 9 ir ērti sasniedzams ar sabiedrisko transportu, pie tā būs pieejama stāvvieta automašīnu novietošanai centra apmeklējuma laikā.  

Rīgas atbalsta centrs Ukrainas civiliedzīvotājiem darbu sāka 2022. gada 7. martā Kongresu namā, pēc tam tik pārcelts uz Kaļķu ielu 1, savukārt no 2022. gada 4. septembra darbojies Amatu ielā 4. 

Kopš 2022. gada 24. februāra Rīgā aptuveni 25 000 Ukrainas civiliedzīvotāju, ap 20 000 šobrīd dzīvo Rīgā. 

Fotogalerija

Informāciju sagatavoja: Edīte Matuseviča, Rīgas pašvaldības Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore, e-pasts: edite.matusevica@riga.lv