Svarīgākās izmaiņas Rīgas pašvaldībā no 2023. gada

Svarīgākās izmaiņas Rīgas pašvaldībā no 2023. gada

2023. gada 1. janvārī stājas spēkā virkne izmaiņu Rīgas pašvaldībā – veikta sabiedriskā transporta biļešu reforma, jauni nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi, atceltas pašvaldības pirmpirkuma tiesības, atsavinot nekustamo īpašumu un mainīta ceļa zīmju saskaņošanas kārtība iekšpagalmos un uz māju ceļiem.

Izmaiņas sabiedriskajā transportā

​Lai motivētu pasažierus sabiedrisko transportu izmantot regulāri, no 31. decembra būtiski samazinātas mēneša biļešu cenas, un turpmāk mēneša biļete visiem sabiedriskā transporta veidiem maksās 30 eiro, līdzšinējo 50 eiro vietā. Tāpat ieviests jauns biļetes veids – 90 minūšu biļete, kuras cena visiem pasažieriem būs 1,50 eiro un tā aizstās līdzšinējās viena brauciena un vienas stundas biļetes. Pasažieriem, kuri sabiedriskajā transportā brauc bez maksas, nekādas izmaiņas nebūs arī pēc 2. janvāra, savukārt pasažieriem, kuriem ir Rīgas domes piešķirtā daļējā (piemēram, studenti, pedagogi u.c.) atlaide, mēneša biļeti visiem transporta veidiem var iegādāties ar 50% atlaidi, proti, par 15 eiro, līdzšinējo 16 eiro vietā. Strādājošie vecuma pensionāri no 2. janvāra Rīgas sabiedriskajā transportā varēs braukt bez maksas. Plašāka informācija par biļešu reformu: https://www.riga.lv/lv/sabiedriska-transporta-bilesu-reforma

Jauni nekustamā īpašuma atvieglojumi

No 2023. gada Rīgā ir spēkā jauni nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi:

  • nekustamam īpašumam, ko sociālo pakalpojumu sniegšanai Rīgas iedzīvotājiem izmanto organizācija, kam noslēgts sadarbības līgums ar Rīgas pašvaldību;
  • zemei, uz kuras tiek celta jauna daudzdzīvokļu dzīvojamā ēka, jauna biroju ēka vai jauna ražošanas ēka;
  • jaunuzceltām individuālām dzīvojamām mājām, kas klasificējamas kā gandrīz nulles enerģijas ēkas;
  • ēkām, kas uzceltas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras prioritāru investīciju projektu ietvaros;
  • nodokļa maksātājiem, kas atzīti par Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušu personu vai ir piedalījušies avārijas seku likvidācijā.

Lai no 2023. gada Rīgā turpinātu saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, iedzīvotājiem ir jāreģistrē oficiālā elektroniskā adrese vai jāsniedz piekrišana elektroniskai saziņai ar Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldi ar e-pasta starpniecību.

Atceltas pašvaldību pirmpirkuma tiesības

Jaunajā Pašvaldību likumā, kas stājas spēkā no 2023. gada 1. janvāra, nav iekļauts pašvaldību pirmpirkuma tiesību institūts, tas nozīmē, ka atsavinot nekustamo īpašumu (zemi, ēkas), pirmpirkuma tiesības pašvaldībai vairs nebūs jāpiedāvā, izņemot gadījumus, kad pašvaldība ir atsavināmā nekustamā īpašuma kopīpašniece vai arī zemes īpašniece, ja tiek atsavināta būve kā patstāvīgs īpašuma objekts (un otrādi). Lai saņemtu papildus informāciju, lūdzam zvanīt uz tālr. 67026320 vai 67026241.

Mainīta ceļa zīmju saskaņošanas kārtība

Ir mainīta ceļa zīmju saskaņošanas kārtība daudzdzīvokļu māju iekšpagalmā vai uz māju ceļa. Grozījumi Ceļu satiksmes likumā paredz, ka, gadījumos, ja satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu uzstādīšanai vai noņemšanai nav nepieciešams būvprojekts, tie saskaņojami ar attiecīgo pašvaldības struktūrvienību – Rīgas domes Satiksmes departamentu. Iepriekš ceļa zīmes bija jāsaskaņo ar VAS Latvijas Valsts ceļi.

Informāciju sagatavoja: Kaspars Līcītis, Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators, e-pasts: kaspars.licitis@riga.lv.

Autors:  Rīgas domes Komunikācijas pārvalde