Svētdienas ekskursijas izstādē “Katram savs krēsls” Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā

Svētdienas ekskursijas izstādē “Katram savs krēsls” Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā

Svētdien, 10. decembrī, plkst. 12.00 un 14.00 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs (RVKM) aicina uz ekskursijām izstādē “Katram savs krēsls. Krēsli un sēdēšana Rīgā no 13. gadsimta līdz mūsdienām”.

Par izaicinājumiem vērienīgās izstādes veidošanas procesā, par krēsliem – mākslas darbiem, krēsliem – vēstures lieciniekiem, krēsliem – leģendām, ekskursijas gaitā stāstīs viena no izstādes autorēm, RVKM Rīgas vēstures izpētes un ekspozīciju darba nodaļas vadītāja, Dr. hist. Margarita Barzdeviča. Dalība ekskursijā – ar izstādes ieejas biļeti.

Ekskursija būs īpaša iespēja uzzināt izstādes tapšanas gaitā izpētīto, iepazīt stāstus, ko glabā izstādē eksponētie teju 50 krēsli no apjomīgās, Rīgas vēsturei nozīmīgās un stilistiski daudzveidīgās muzeja krēslu kolekcijas, kurā tiek glabāti vairāk nekā 400 krēsli, ko rīdzinieki izmantojuši no 17. gadsimta līdz mūsdienām.

Ne viss ir tā, kā izskatās, arī mūsdienās tik pašsaprotamās mēbeles – krēsla – ikdienišķā lietošana. Izstādes stāsts atklāj, kā rietumu kultūrai raksturīgā sēdēšana krēslos kopš 13. gadsimta pakāpeniski ienāca Rīgas sabiedrībā, kā krēsls no varas simbola – krēsla-troņa, kurā drīkstēja sēdēt tikai augstākie varas pārstāvji goda un statusa dēļ, pakāpeniski kļuva par masveida sēdmēbeli, kas pieejama katram un gandrīz visur. Daļa patiesības ir ar zināmu humora devu paustajā, ka Rīgas pilsētas vairāk nekā 800 gadu ilgajā vēsturē arī rīdzinieks no “homo sapiens” arvien vairāk pārvēršas par “homo sedens” jeb sēdošo cilvēku.

Kāpēc Kārlim XII veltītais krēsls tā arī nesagaidīja karali? Kurš no Rīgas Rātes krēsliem “atceras” mūsu muzeja dibināšanas brīdi pirms 250 gadiem? Kuros krēslos sēdēja skatītāji koncertos Melngalvju namā 18. gadsimtā? Kādas ir Mazās ģildes vecajo sola amatu krēslu īpatnības? Vai brīvmūrniekiem arī ir savi krēsli? Kā izskatās Latvijas Nacionālās operas krēslu “tēvs”? Kurš krēsls paveica revolūciju krēslu masveida ražošanā? Un kurš krēslu komplekts ir unikāls ar to, ka ir iekļauts Latvijas Kultūras kanonā? Ekskursijas laikā būs iespēja noskaidrot atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem.

“Krēsls ir pabeigts tikai tad, kad kāds tajā sēž,” dāņu dizainera Hansa J. Vegnera atziņa ievada izstādi. Muzejs aicina iepazīties ar dažādu paaudžu rīdzinieku stāstiem caur izstādē eksponētiem krēsliem, izjūtot, kā mums ierastais mēbeles priekšmets savieno laikus.

Otrās Adventes svētdienā muzeja Kolonnu zālē jau dižosies svētku egle, būs apskatāma pastāvīgā ekspozīcija 14 zālēs, izstādes “Katram savs krēsls” un vēl tikai līdz 30. decembrim atvērtā “Cilvēka pieskāriens. Restauratoru darbu izstāde”.  

Svētdien, 10. decembrī, muzejs atvērts no 10.00 līdz 17.00. Ekskursijas izstādē “Katram savs krēsls” plkst. 12.00 un 14.00. Dalība ekskursijā – ar izstādes ieejas biļeti (skolēniem EUR 0.50, studentiem un senioriem EUR 1.00, pārējiem – EUR 1.50).

Papildu informācija: RVKM Komunikācijas darba nodaļā, tālr.: 67356676.

Muzeja tīmekļvietne: https://www.rigamuz.lv/rvkm/; FB lapa: https://www.facebook.com/Rigamuz.

Attēli: Izstādes “Katram savs krēsls” ekspozīcijas fragments. Foto: Astrīda Meirāne

Informāciju sagatavoja: Ingrīda Lukašēviča, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Sabiedrisko attiecību speciāliste. E-pasts: ingrida.lukasevica@rigamuz.lv