Svētdienas ekskursiju Vecrīgā “Baznīcas un klosteri senajā Rīgā” piedāvā Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs

Pastkarte “Sv. Jēkaba baznīcas laukums”. 20. gadsimta sākums. RVKM krājums.

Svētdienas ekskursiju Vecrīgā “Baznīcas un klosteri senajā Rīgā” piedāvā Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs

Svētdien, 24. martā, plkst. 14.00 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs (RVKM) aicina uz cikla “Zinātkāro svētdienas” ekskursiju “Baznīcas un klosteri senajā Rīgā”, kas sāksies muzejā, bet norisināsies Vecrīgas ielās, laukumos un pagalmos.

Ekskursijas “Baznīcas un klosteri senajā Rīgā” maršrutā paredzētas vismaz piecpadsmit pieturvietas, kas katra liecina savu Rīgas vēstures stāstu. Ekskursijas dalībnieki iepazīs šodienas Vecrīgas teritorijā esošos dievnamus, kā arī atklās to baznīcu un klosteru “pēdas”, kas kādreiz bijuši senās Rīgas būtiska daļa, bet laikmetu līkloči to vietā radījuši jaunu realitāti. Pulcēšanās uz ekskursiju muzeja vestibilā, tās ilgums – apmēram 90 minūtes, to vadīs RVKM muzejpedagogs, vēsturnieks Vidvuds Bormanis. Dalība cikla “Zinātkāro svētdienas” ekskursijā – ar muzeja ieejas biļeti.

Pirms 824 gadiem, 1200. gada aprīlī, ar 23 kuģiem, daudzu krustnešu pavadīts, Daugavas krastā ieradies Livonijas bīskaps Alberts. 1201. gadā tika dibināta Rīga. Un te arī sākas stāsts par senās Rīgas baznīcām un klosteriem, kas tapa gadsimtu gaitā. Arheologi atklājuši, vēsturnieki pētījuši lielu apjomu senās Rīgas materiālās un garīgās kultūras liecību, bet vēl ir virkne jautājumu un versiju, uz kuriem atbildes tiek meklētas.

Kas zināms un vēl nezināms par bīskapa Alberta pirmo un otro pili un ar tām saistītajām Dieva pielūgsmes vietām? Par ko liecina Sv. Jura baznīcā atrastais? Vai un kā iespējams identificēt lokācijas, kur atradušās Sv. Katrīnas, Sv. Paula, Sv. Nikolaja baznīcas? Kādi un kur senajā Rīgā bijuši klosteri, kad un kāpēc izzuduši? Kādus Rīgas gadsimtu stāstus vēstī Rīgas Doms, Sv. Jāņa, Sv. Pētera, Sv. Jēkaba, Sv. Marijas Magdalēnas, Sāpju Dievmātes, Reformātu un Anglikāņu baznīcas? Kas Rīgas un rīdzinieku dzīvē notika ar Reformāciju saistīto notikumu virpulī? Ekskursijā dzirdētais un redzētais sniegs iespēju uzzināt daudz un, iespējams, ka raisīs vēlmi meklēt un izzināt vēl.

Pulcēšanās uz “Zinātkāro svētdienas” ekskursiju – muzeja vestibilā. Dalība – ar muzeja ieejas biļeti (skolēniem EUR 1.00, studentiem un senioriem EUR 3.00, pārējiem – EUR 5.00).

Papildu informācija: RVKM Komunikācijas darba nodaļā, tālr.: 67356676. Muzeja tīmekļvietne: https://www.rigamuz.lv/rvkm/. FB lapa: https://www.facebook.com/Rigamuz.